Skip to main content

Undervisning

Spændende og relevant undervisning

Det behøver ikke at være kedeligt at lære noget nyt!

Vores mål med undervisningen på Zanzibar Højskolen er, at det skal være sjovt, inspirerende og relevant. Fagene vil primært tage udgangspunkt i, hvem du er, hvor vi er samt vores forskelligheder. Vi mener, at jo større engagement vi kan få ud af dig, jo højere faglig indsigt vil du opnå i det aktuelle område. Vi har derfor gjort os stor umage for at lave en alsidig undervisning, der byder på indsigtsrige øvelser, interessante debatter, tankevækkende film og spændende ekskursioner.

Oversigt over fag og kurser på de forskellige hold

Højskoleopholdet

Kulturforståelse
Selvindsigt
Miljøkendskab
Sport
Swahili (Begynder og øvet)

Valgfag: Musik

Hands on Zanzibar

Swahili (Begynder til øvet)
Kulturforståelse
Undervisningsforberedelse
Sport (frivilligt)

Valgfag: Musik

Frivilligt arbejde

Udover undervisningen vil du deltage i frivilligt arbejde og lokale samarbejdsprojekter.

Læs mere om det frivillige arbejde på Zanzibar

Selvindsigt

I faget selvindsigt vil du stifte bekendtskab med forskellige områder indenfor pædagogik, psykologi og kommunikation. Målet med selvindsigt er, at opnå bevidsthed om hvem man er, og hvorfor man er blevet som man er. Det handler om ens måde at agere på, både overfor sig selv og andre. Der arbejdes med bevidstgørelse af egne værdier og holdninger i forhold til den afrikanske kultur. Derudover ses der på, hvilke personlige egenskaber der er centrale i et moderne samfund samt hvilke kompetencer, som er vigtige for at håndtere de påvirkninger og valgmuligheder, vi udsættes for i hverdagen. Begrebet identitetsdannelse perspektiveres for at nuancere måden vi forstår verden på. I undervisningen inddrager vi emner som opvækst og socialisering, holdninger og værdier.

Kulturforståelse

Hvad er kultur? Hvad betyder kultur, for den måde vi forstår verden på og agerer i den? Kulturbegrebet vil blive diskuteret, nuanceret og problematiseret med henblik på, at få dig til at overveje, hvad ”skandinavisk kultur” og ”afrikansk kultur” rummer. Vi vil også se på, hvilke implikationer det har, når særlige værdier og forestillinger forbindes med forskellige kulturer. Undervisningen sigter mod at give dig et bredt grundlag, hvorfra du kan diskutere og analysere emner som kultur, kulturmøder samt udviklings- og forandringsprocesser i Afrika. Undervisningen er først og fremmest tænkt, som en måde at give dig stof til at undre over aspekter som forskellighed, lighed og sammenhæng i forhold til kultur og kulturmøder.

Miljøkendskab

I dette fag vil du lære om det miljø vi lever i, menneskelige instinkter, naturressourcer og aktuelle problemstillinger om menneskets brug af naturen. Vi diskuterer emner som naturbevaring, klimaforandringer og fødevareproduktion, herunder hvilken betydning det har for os og for Afrika. Vi skal se på, hvordan mennesket levede for 150.000 år siden på savannen i Østafrika, og hvordan vi stadig har instinkter derfra, der præger vores hverdag. Derudover vil du lære om dyre- og plantelivet i Tanzania. Faget vil tage udgangspunkt i det skønne miljø på Zanzibar og byder blandt andet på udflugter til koralrev, regnskov og lokalt landbrug.

”Undervisningen er levende og brugbar. Jeg kom ind på mit drømmestudie efter højskoleopholdet på Zanzibar” – Emma, feb ’15

Sport

Mens solen står op, og det stadig er køligt på Zanzibar, starter vi dagen med en omgang sport og en dukkert i det Indiske Ocean inden morgenmaden. Så er scenen sat. 3-4 gange om ugen vil du have sport på programmet. Indholdet varierer og tilpasser forskellige niveauer så det bliver sjovt, udfordrende og spændende for alle. Der vil være beachvolley, fodbold, dans samt forskellige typer fysisk træning – fra løb til crossfit og cirkeltræning. Har du et talent eller en passion indenfor karate, tango, synkronsvømning eller anden sportsgren, er du mere end velkommen til at komme på banen og prøve at stå for en undervisningsgang. Udover de faste sportstimer vil der være frivillige volleyballkampe og fodboldkampe mod lokalbefolkningen eller internt på skolen.

Swahili

Swahili er det mest udbredte sprog i Østafrika og tales af over 60 millioner mennesker. Swahiliundervisningen er en del af alle vores kurser, da du på mange områder kommer til at indgå i forskellige sammenhænge med lokalbefolkningen. Her er det en stor fordel at kunne en smule swahili, og det er en fantastisk ”isbryder” til at møde mennesker. Til dig der virkelig vil lære sproget, tilbyder vi et intensivt swahilikursus på 10 dage inden hold opstart (det er inkluderet i Hands on Zanzibar). Du vil i undervisningen hurtigt komme til at lære en masse nyttige ord og sætninger, som du vil kunne bruge i dagligdagen. Du vil også hurtigt opleve, at kunne forstå brudstykker og sammenhænge i de lokales samtaler. Hvis du hænger i, kan du virkelig nå langt med sproget!

Valgfag – Musik

På Zanzibar Højskolen kan vi præsentere vores nye valgfag – Musik.

Valgfaget musik styrker højskolefællesskabet og handler om at skabe samhørighed og at udfordre sig selv gennem musikken. Vi synger flerstemmigt, spiller på afrikanske trommer og laver gamle og nye sange til vores egne. Gennem sang og samspil arbejdes der med forskellige musikalske udtryk og vi spiller både på klaver, guitar og percussion. Når eleverne tager højskolesangbogen frem bliver vi alle i hamrende godt humør, som når vi starter dagen eller afslutter den omkring bålet under Afrikas smukke stjernehimmel.

Dykning

Som et tilvalg til både højskoleopholdet og Hands On Zanzibar, kan du blive PADI Open Water dykker. En helt ny verden åbner sig og følelsen af vægtløst at svæve rundt mellem farvestrålende koraller og tropiske fisk, er en fantastisk naturoplevelse i sig selv. Dykning ER bare fantastisk! Dykning er ikke en ”ekstrem-sport” men for nogen er det meget grænseoverskridende at komme i gang med. Du lærer derfor også meget om dine egne og andres grænser og om at respektere dem.

PADI er en 5-stjernet, verdensomspændende dykkerorganisation, som går meget grundigt til værks. Hos vores lokale dykkercenter Buccaneer Diving får vores elever en grundig pædagogisk undervisning, og de sørger for at alle er med. Det er vigtigt, at du ”består” en helbredsattest, inden du må påbegynde dykkerkurset. Gennem din tilmelding får du tilsendt dit online undervisningsmateriale til kurset. Du kan forudbestille maske, snorkel og finner hos dykkercentret, som du får udleveret på Zanzibar. Resten af udstyret har vi til dig på Zanzibar. Dykningen ligger i den første periode af opholdet, så du kan bruge dit certifikat i løbet af dit ophold. Der vil være mulighed for at udvide dit certifikat mod betaling, hvis du bliver bidt af det. Samtidig er det også muligt at købe enkeltstående dyk, hvis du allerede har Open Water Diving certifikat.

Program for ikke-dykkere

f

Hvis du af årsager ikke kan dykke eller på forhånd ved, at det slet ikke er dig, så har vi på højskoleopholdet masser af andre spændende aktiviteter til dig, mens dykningen står på.

Der vil være lokale kreative indslag som malerkursus, masai-smykker og palmeflet kombineret med spændende udflugter, snorkelture og naturoplevelser.

Kitesurfing

Kitesurfing er for dig, som virkelig vil gøre alt for at opnå den ultimative frihedsfølelse. Dét at bevæge sig let henover det turkisblå hav, mens vinden blæser dig fra side til side, er en oplevelse, som ikke kan sammenlignes med andet. Det er både teknisk og fysisk krævende, særligt i starten, men med god viljestyrke og beslutsomhed skal det nok blive sjovt. I samarbejde med det lokale Kite Center har Zanzibar Højskolen fået gode priser til vores elever. Vi tilbyder enten at starte med introduktionskurset og herefter er det muligt at udvide og købe det fulde kursus. Paje strand er det bedste spot på øen, takket være en stabil vind og fladt vand. Det er ikke et krav at man deltager, men selvfølgelig noget vi anbefaler man prøver.