Vores ideologi bag frivilligt arbejde i Afrika
På Zanzibar Højskolen mener vi, at forskelligheden mellem kulturer er både givende og lærerigt. Derfor vil det frivillige arbejde foregå ud fra et princip om et ligeværdigt samarbejde, hvor lokale og kursister fra Zanzibar Højskolen løser en opgave sammen. Det kan skabe lidt af et kulturchok, da definitionen af det gode liv er meget forskellig i Skandinavien i forhold til Tanzania. Her skal man for eksempel vænne sig til begrebet ”pole-pole”, der betyder at tingene går stille og roligt og, at alt kører på ”African time”. For at have frivillig arbejde i udlandet, der giver mening og som kan slå rødder er det nødvendigt at skabe relationer til de lokale og arbejde med dem på lige fod. Vi skal have et sjovt og gensidigt samarbejde med de lokale, hvor kulturudveksling er den berigende del af arbejdet.
Zanzibar Højskolen er en del af landsbyen Paje på østkysten af Zanzibar. Vi har et socialt ansvar for, at byen udvikler sig i en positiv retning og, at vi i samarbejde stræber efter forståelse af hinandens kulturer. Går det godt for Paje, går det også godt for Zanzibar Højskolen.
Frivillig i afrika på Hands on Zanzibar
Volontør i Afrika
Tager du med på Hands on Zanzibar kommer du helt ind under huden på den lokale landsby og dens indbyggere. Du vil få en grundig introduktion til skolesystemet i Paje, hvor du vil undervise børn og unge i engelsk eller matematik. I vil på Hands on Zanzibar bliver inddelt i mindre grupper, hvor i forbereder undervisning og sammen står foran klasserne. Når i underviser på skolerne vil der også være en lokal lærer tilstede til at hjælpe jer. I vil undervise på de lokale skoler 2-3 gange om ugen.
Derudover vil i have engelsk undervisning med lokale masaier ca. to gange om ugen. Masaierne er oprindeligt fra fastlandet, Tanzania, men mange har søgt til Zanzibar, for at arbejde i turistsektoren. De er stærkt afhængige af at kunne tale engelsk for, at kunne arbejde og dermed hjælpe deres familier. Masaierne er et arbejdende og snaksaligt folk, og undervisningen foregår typisk med store træk på smilebåndet.



Lokale samarbejdsprojekter
Højskoleophold og Hands on Zanzibar
Fra det første hold satte fødderne i sandet, tilbage i 2004, har Zanzibar Højskolen haft en masse spændende samarbejdsprojekter, med de lokale i og omkring Paje. Samarbejdsprojekterne er vores svar på frivilligt arbejde, der primært fokuserer på kreativ udvikling, kulturudveksling og undervisning af børn og unge fra lokalområdet.
Gennem tiden har kursister på Zanzibar Højskolen beskæftiget sig med frivilligt arbejde inden for meget forskellige områder og af forskellige størrelser. Vi har for eksempel startet en lokal fodboldklub, bygget skralde stationer i landsbyen og startet en lille fabrik med sæbeproduktion, der i dag styres af lokale kvinder.
På Zanzibar Højskolen stræber vi efter at lave langsigtede, holdbare og bæredygtige samarbejdsprojekter. Det betyder, at vi sjældent starter og afslutter et projekt i løbet af det enkelte ophold. Derfor skal man som elev på højskolen være forberedt på, at man ofte overtager et allerede eksisterende samarbejdsprojekt, hvor man skal tilføre sine egne ideer og til sidst levere det videre.
Vi tror nemlig på, at bæredygtige projekter skal følges helt til dørs, og kan derfor ikke bare afsluttes fordi et hold skal hjem. Satser man til gengæld på et langvarigt samarbejde, har man i sidste ende skabt ”lokal forankring”, hvilket vil have en langvarig positiv indflydelse på lokalsamfundet.
Uanset projekternes størrelse, varighed og tema, bliver de skabt i tæt dialog og samarbejde med de lokale kræfter i Paje. Nøgleordene er idéudveksling, udvikling og gensidig inspiration.
Det er vigtigt for os, at gode ideer ikke falder til jorden. Går man med en lille opfinder i maven, eller ser man ganske enkelt i løbet af sit ophold et behov, som ikke bliver opfyldt i Paje, er der god plads til at prøve sine ideer af i samarbejde med skolens projektleder. Går du og drømmer om at lave frivillig arbejde i udlandet er Hands On Zanzibar derfor en god mulighed for dig.
“Frivilligt arbejde er virkelig givende. Det allerbedste er at komme tæt på en anden kultur på en mere ligeværdig måde.”
– Sandie, feb ’15
Eksempler på tidligere samarbejdsprojekter
Engelskundervisning
Zanzibar Højskolen og det tilhørende hotel har tilsammen omkring 40 personer ansat. De er på den ene eller anden måde dagligt i kontakt med engelsktalende personer.
Frem for at ansætte engelsktalende personer udefra, fokuserer vi på at give de lokale fra Paje job og udviklingsmuligheder. Derfor arbejder denne projektgruppe med at undervise ansatte i engelsk.
Deltager du i denne gruppe, får du mulighed for at prøve kræfter med undervisning, og du vil sørge for jobmuligheder til de lokale, hvilket de sætter stor pris på. Vi kan heller ikke udelukke, at du vil få nye venner, der vil give dig et stort smil på læben hver dag.
Ung til ung – Peer to peer
De fleste vesterlændinge på Zanzibar er turister. Unge i Paje får derfor nemt et skævt billede af, hvordan ”wazungu” (hvide mennesker) lever og opfører sig. Peer to peer projektet er oprettet i et forsøg på at bygge en kulturel bro mellem de lokale unge i Paje og eleverne fra Zanzibar Højskolen. Gruppen mødes ugentligt med unge fra Paje, hvor der udveksles erfaringer og fortælles historier mellem de forskellige kulturer. Det kan dreje sig om alt fra kulturellekoder, sport eller madopskrifter. Det kan også være en filmaften eller måske en tur på den lokale bar, hvor der efterfølgende snakkes om oplevelsen. Generelt handler det om hvordan det er, at være ung i Afrika og Skandinavien.
Landsbybiograf
Alt for få børn og unge på Zanzibar har prøvet at være i biografen. Den lokale landsbybiograf er derfor blevet et kæmpe hit, som hver uge giver et sjovt og hyggeligt frirum til børnene i Paje, krydret med lærerige forfilm om f.eks. hygiejne. Landsbybiografen har efterhånden fået et fast format, hvor der sættes storskærm og lyd op ved Hands on Zanzibar-huset i Paje.
Sportsgruppe
Der er intet som sport til at nedbryde kulturforskelle og give et frirum i dagligdagen. Sportsgruppen arbejder med sport for børn og unge i den lokale landsby. Har du en indre sports-træner i dig eller gode idéer til en sjov sportsbegivenhed for børn og unge landsbyen, så er det her, du kan komme på banen!
Legegruppe
Selvom lokalbefolkningen i Paje er fattige, forhindrer det ikke børnene i at lege og være glade på trods af manglende legetøj og faciliteter. Projektets formål er at introducere danske og lokale lege og spil, som ikke kræver andet end lidt energi, godt humør og kreativitet. Man kan også undervise de lokale børn i f.eks. tandhygiejne. I denne projektgruppe har du også mulighed for at udfolde dine kreative byggeevner. Vi har gennem tiderne blandt andet være med til at bygge legepladser, sportsbaner og skyggeområder på lokale skoler, så børnene også kan lege midt på dagen.
Journalisterne
Dokumentation er en helt central del af alle samarbejdsprojekter. Journalisterne hjælper projektgrupperne med at beskrive projektforløbet og skrive artikler, for at gøre opmærksom på problemstillinger relateret til projekterne og skolens arbejde. Vi ønsker gennem journalisterne at skabe et talerør mellem Danmark og Afrika.