Skip to main content

På Zanzibars sydøstlige kyst ligger der en lille, hyggelig by kaldet Paje. I Paje finder du en masse hyggelige caféer og spisesteder, en smuk strand, en masse små butikker og meget mere. Her har jeg samlet 10 gode tips og tricks til dig, hvis du har planer om at tage et smut forbi skønne Zanzibar og Paje. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i vores hjemby Paje, men derudover har jeg taget nogle tips til dagsudflugter med.

Skrevet af Andrea Boje Madsen, elev på Zanzibar Højskolen (august 2018-holdet)

Her skal du drikke din kaffe…

Hvis du er kaffedrikker og er vild med hygge, vil du ikke blive skuffet over en Café Latte eller Cappuccino fra “Mr. Kahawa”. Cafeen ligger i Paje – lidt henne ad stranden mod Jambiani og lige ud til vandet. Udsigten er fantastisk, og kaffen er fin. Derudover er stemningen rigtig hyggelig. En lille fun fact er desuden, at Mr. Kahawas manager er nordmand og har gået på Zanzibar Højskolen – hun valgte at bosætte sig i Paje, da hun var færdig på højskolen og har nu boet her i ca. 10 år.

Her skal du snorkle eller dykke…

Hvis du er en rigtig vandhund og har lyst til at udfordre dig selv, kan du tage dykkercertifikat hos Buccanneer Diving – et dykkerfirma, som ligger på Pajes strand. Hvis du allerede har dykkercertifikat, eller du bare gerne vil ud på et fantastisk dyk, efter du har taget certifikatet hernede, skal du tage på en dykkertur til Mnemba. Mnemba er en ø, der ligger ud for Zanzibars kyst et par timers kørsel nord for Paje. Her har du mulighed for at se en masse flotte fisk, havskildpadder og vilde delfiner – en helt fantastisk oplevelse at ligge i vandet med de vilde havdyr, som svømmer rundt omkring dig. Generelt er det bare helt fantastisk at dykke omkring Zanzibar, fordi øen er omkranset af et koralrev.

Her skal du spise brunch…

Elsker du at opleve nye, fremmede madkulturer, men savner du også en gang imellem det vestlige, velkendte mad? Så er du nødt til at besøge Hotel Hyatt i Stone Town. Hotellet er rimelig dyrt, men brunchen koster 45.000 tanzanianske schillings. Det svarer til omkring 130 danske kroner, hvilket ikke er voldsomt dyrt – både i forhold til hvad en brunch koster på en café i Danmark, men også i forhold til hvad du får for pengene. Det er en fantastisk “all-you-can-eat”-brunch, og du kan få alt, hvad du går og drømmer om i en hverdag med afrikansk mad til alle måltider. På Hotel Hyatt får du det lækreste, friske frugt, forskellige oste, friskt brød, Nutella, æg, bacon, pandekager, vafler og meget mere. Et perfekt sted til et lille afbræk.

Her skal du bade og solbade…

Paje er en kystby, og stranden er derfor lige inden for rækkevidde, uanset hvor du befinder dig i byen. Den palmeklædte strand består af det hvideste sand og det flotteste, turkisblå vand – det er faktisk næsten ikke til at forstå, at en strand kan være så smuk. Et lille tip er dog at holde øje med tidevandet, så du ikke planlægger at tage på stranden, når der er lavvande. I så fald skal du nemlig vandre flere kilometer ud, før du når vandet.

Her skal du spise din is…

I Paje ligger der en lille, fin iskiosk kaldet Smoothies. Isen er hjemmelavet og minder om italiensk gelatto, og det er virkelig billigt (set i forhold til vestlige priser på is). Udover is kan du også købe smoothies, milkshakes, sandwiches og meget andet. Men min personlige favorit er deres lækre is, som virkelig er lækker i de varme temperaturer hernede. Derudover er personalet og servicen i top, og ejeren har selv startet sin butik op helt fra bunden – en mulighed for at støtte noget godt og lokalt. Du kan læse et portræt af ismanden Isaya Molley, som kommer fra en fattig familie i Tanzania, men som har brudt den sociale arv og fået succes med sin isbutik i Paje.

Om mig:

Jeg er elev på Zanzibar Højskolen og en del af journalistgruppen, som står for at lave formidling af højskolens aktiviteter og frivillige arbejde.

Mine anbefalinger i denne artikel bygger på alle de erfaringer, jeg har gjort mig, under mit fire måneder lange ophold på Zanzibar Højskolen i Paje.

Her skal du spise din pizza, og her skal du spise din burger…

Savner du ikke blot vestlig morgenmad, men også lidt afveksling i den vanlige ris og gryderet til frokost og/eller aftensmad, ligger der et pizzaria, som laver lækre, store pizzaer i Pajes naboby, Jambiani.  Stedet hedder “Villaggio Seconda Stella a Destra”.

Er du mere til burger, end du er til pizza, eller elsker du begge dele, skal du også prøve restauranten B4, der ligger på Pajes strand i retning mod Jambiani. Her laver de byens bedste burgere. Der er et lækkert udvalg af “byg selv” burgere, inklusiv et udvalg til vegetarerne.

Her skal du dyrke vandsport…

På Pajes strand er der utallige muligheder for vandsport. Du kan både få lektioner i kite-surf, almindelig surf, dykning samt paddleboarding. Vælger du at paddleboarde, bør du tage på tur til Mangroveskoven nord for Pingwe, hvor du padler ad en stille flod/å gennem en hyggelig skov og har mulighed for at se solopgangen eller solnedgangen. Stille, roligt og vildt smukt.

Her skal du lære om en af Zanzibars største eksportvarer gennem tiden…

Hvis du har lyst til at lære lidt om en af Zanzibars største eksportvarer gennem tiden, skal du tage på Spice Tour ved Kizimbani – lidt nord for Stone Town. På Spice Tour kommer du ud og får lov til at høre om Zanzibars store udvalg af krydderier og frugter. Du får en guide, som viser dig, hvor og hvordan frugter og krydderier vokser og gror, og du får tilmed lov til at smage på alt det, du ser. Super hyggelig og lærerig tur, som helt sikkert bør overvejes.

Her skal du opleve kulturen helt tæt på…

Hvis du har mod på at udfordre dig selv en smule, skal du tage på et lokalt marked – gerne i Stone Town, hvor øens største lokale marked befinder sig. Det er en oplevelse i sig selv at gå rundt på markedet og bare observere, hvordan de lokale handler med hinanden – og forsøger at handle med jer. Desuden kan du købe mange fine souvenirs til ingen penge på det lokale marked. Husk at “prutte” prisen ned til omkring halvdelen af startprisen og find derefter en middelvej. Så tjener sælger noget, og du betaler ikke total overpris.

Her skal du lære at lave afrikansk mad…

Har du lyst til at udfordre din indre kok, kan du besøge lokale kvinder for at lære at lave mad. Du kan bl.a. besøge søde Bisabibu, som er en kvinde, der arbejder på strandhotellet Ndame her i Paje. Ved siden af sit kokkearbejde har hun sammen med sin bror lige startet et firma op, hvor man som turist kan få et madlavningskursus. Super hyggeligt og en rigtig god mulighed for at lære at lave lækre afrikanske retter som f.eks. chapati. Derudover er det en fantastisk chance for et par timers samtale om livet og hverdagen som afrikaner på Zanzibar.

Jeg håber, mine 10 tips har vakt din interesse og givet dig lyst til at besøge smukke, dejlige Zanzibar.