Vi har samlet nyttige ord og sætninger, som er rare at kende, når du bor på Zanzibar. Så har du lidt at støtte dig til, før swahiliundervisningen begynder.

Skrevet af Nanna Dideriksen, elev på Zanzibar Højskolen

Swahili er på mange punkter et meget lige til sprog – i hvert fald når man begynder at lære sproget at kende.

Alligevel kan det være rart for jer nye elever (eller folk der kommer på besøg) at kunne øve sig lidt på forhånd – og derfor har vi i journalistgruppen på Zanzibar Højskolen samlet en række nyttige ord og sætninger til jer.

Vi begynder med at hilse. På swahili kan man nemlig hilse på mange forskellige måder, og det er vigtigt, at man svarer rigtigt tilbage på de enkelte hilsner.

Hilsner

Habari / Habari gani  = Hvordan går det?
Nzuri = Det går godt

Hujambo = Hvordan går det?
Sijambo = Det går godt

Mambo = Hvordan går det?
Poa = Det går godt

Freshi? = Er du  cool?
Freshi = Ja, jeg er cool.

Hakuna matata = Ingen problemer?
Hakuna matata = Ingen problemer

Hvis du er ekstra god, kan du efter hver enkelt hilsen (og svar), spørge tilbage til, hvordan vedkommende har det. Det gør du blot ved at sige….

Na wewe? = Og dig?

Generelle ord og vendinger:

Ja = Ndiyo

Nej = Hapana

Ja tak = Ndiyo asante

Nej tak = Hapana asante (super nyttig på de lokale markeder)

Asante sana = Mange tak

Samahani = Undskyld mig

Pole pole = Stille og roligt

Asanta kwa chakula = Tak for mad

Karibu = Velkommen eller selv tak

Choo kiko wapi? = Hvor er toilettet?

Unasemaje _______ kwa kiswahili? = Hvordan siger man ________ på swahili?

Ninataka _____ = Jeg kunne godt tænke mig _______

Drikke- og madvarer:

Maji = Vand

Kahawa = Kaffe

Chai = The

Bia = Øl

Soda = Sodavand

Mathunda = Frugt

Nu har du forhåbentlig fået et par ord med dig i bagagen – og hvis ikke skal du nok lære sproget, når du kommer til Zanzibar og møder vores swahili-lærer Rashid.