Arbejdet med tang har løftet Wanou Sima og flere andre kvinder på Zanzibar ud af et liv i fattigdom.

Skrevet af Karoline Karlog, elev på Zanzibar Højskolen
Fotos af Nicoline Stefansen, elev på Zanzibar Højskolen

Solen står højt og skinner fra en skyfrihimmel ned på Seaweed Centrets veranda. Lyset spejler sig direkte ned på en midaldrende kvinde, som er iført en kjole i stærke nuancer.

Hendes smil er ikke til at tage fejl af – charmen over de lettere skæve tænder gør hende helt perfekt.

Hendes navn er Wanou Sima. Hun er 56 år og grundlægger af Seaweed Centret i Paje på østkysten af Zanzibar.

Seaweed Centret blev stiftet i juni 2011. Centret har udviklet et samarbejde med de lokale “mamas”, som går langs Zanzibars kyster og indsamler tang.

Seaweed Centret har 10 ”mamas” ansat, som dagligt får centret til at løbe rundt. De samler tang, laver sæber, olier, bodyscrubs og skrubbehandsker.

Alle produkterne indeholder det lokale tang.

Wanou Sima sidder lettere nervøst på sofaen, imens interviewet finder sted. Hun virker genert, men har stadig meget at fortælle;

“Jeg har et godt liv og bliver støttet godt økonomisk af seaweedcentret,” siger hun.

Dette blogindlæg er en del af en serie af artikler, som sætter fokus på de lokale beboere på Zanzibar.

Alle portrætter er fotograferet og skrevet af elever fra Zanzibar Højskolen i forbindelse med undervisningen i valgfaget Journalistik og Mediefag.

Seaweedcentret er kendetegnet ved at behandle de lokale kvinder bedre end mange andre arbejdspladser på Zanzibar.

Wanou Sima er glad for sit job og hendes arbejde består i at lave mad til al personalet, koge tang og lave sæbe, scrubs og olier – hendes yndlingsduft er citrongræs.

Historisk set har Zanzibar haft den tredjestørste eksport af tang i verden, efterfulgt af Filippinerne og Indonesien. Det er den anden største industri på Zanzibar – kun overgået af turisme – og ca. 15.000 kvinder arbejder med tang.

Tangen bliver blandt andet eksporteret til Europa, USA og Asien.

Wanou Sima fortæller om sine børn med glæde i stemmen:

“Jeg har i alt otte børn, hvoraf to af dem stadig bor hjemme ved mig. Derudover har jeg seks børnebørn, som jeg har meget glæde af.”.

Wanou Sima fortæller, at hendes børn er søde til at besøge hende til trods for, at flere af dem er bosat i Stone Town. Stone Town er den største by på Zanzibar og ligger cirka halvandens times kørsel fra Paje med de lokale busser, kaldet Dala Dala.

“Jeg er også gift, og min mand er politimand i byen,” siger Wanou Sima.

Men Wanou Sima må klare sig selv det meste af tiden, fordi hendes mand også har to andre koner, som han skal tage sig af.

“Det er mærkeligt at skulle vænne sig til tanken om at dele sin mand med to andre kvinder – og jeg tror aldrig helt, at jeg vænner mig til tanken,” siger hun.

Wanou Sima fortæller, at hendes største udfordring her i livet har været – og stadig er – hendes mand.

“Min mand er hos mig hver tredje uge, fordi han også skal passe sine andre koner, og de fem børn, han har med dem. Men mit job på Seaweed Centret gør, at jeg støttet godt nok økonomisk, og det er jeg lykkelig for”.