Frivilligt arbejde

Gør en forskel

Vores ideologi bag frivilligt arbejde i Afrika

På Zanzibar Højskolen mener vi, at forskelligheden mellem kulturer er både givende og lærerigt. Derfor vil det frivillige arbejde foregå ud fra et princip om et ligeværdigt samarbejde, hvor lokale og kursister fra Zanzibar Højskolen løser en opgave sammen. Det kan skabe lidt af et kulturchok, da definitionen af det gode liv er meget forskellig i Skandinavien i forhold til Tanzania. Her skal man for eksempel vænne sig til begrebet ”pole-pole”, der betyder at tingene går stille og roligt og, at alt kører på ”African time”. For at have frivillig arbejde i udlandet, der giver mening og som kan slå rødder er det nødvendigt at skabe relationer til de lokale og arbejde med dem på lige fod. Vi skal have et sjovt og gensidigt samarbejde med de lokale, hvor kulturudveksling er den berigende del af arbejdet.

Zanzibar Højskolen er en del af landsbyen Paje på østkysten af Zanzibar. Vi har et socialt ansvar for, at byen udvikler sig i en positiv retning og, at vi i samarbejde stræber efter forståelse af hinandens kulturer. Går det godt for Paje, går det også godt for Zanzibar Højskolen.

Frivillig i afrika på Hands on Zanzibar

Volontør i Afrika

Tager du med på Hands on Zanzibar kommer du helt ind under huden på den lokale landsby og dens indbyggere. Du vil få en grundig introduktion til skolesystemet i Paje, hvor du vil undervise børn og unge i engelsk eller matematik. I vil på Hands on Zanzibar bliver inddelt i mindre grupper, hvor i forbereder undervisning og sammen står foran klasserne. Når i underviser på skolerne vil der også være en lokal lærer tilstede til at hjælpe jer. I vil undervise på de lokale skoler 2-3 gange om ugen.

Derudover vil i have engelsk undervisning med lokale masaier ca. to gange om ugen. Masaierne er oprindeligt fra fastlandet, Tanzania, men mange har søgt til Zanzibar, for at arbejde i turistsektoren. De er stærkt afhængige af at kunne tale engelsk for, at kunne arbejde og dermed hjælpe deres familier. Masaierne er et arbejdende og snaksaligt folk, og undervisningen foregår typisk med store træk på smilebåndet.

Sabbatår, frivillig arbejde i udlandet, studere i udlandet, højskole i udlandet

Lokale samarbejdsprojekter

Højskoleophold og Hands on Zanzibar

Fra det første hold satte fødderne i sandet, tilbage i 2004, har Zanzibar Højskolen haft en masse spændende samarbejdsprojekter, med de lokale i og omkring Paje. Samarbejdsprojekterne er vores svar på frivilligt arbejde, der primært fokuserer på kreativ udvikling, kulturudveksling og undervisning af børn og unge fra lokalområdet.

Gennem tiden har kursister på Zanzibar Højskolen beskæftiget sig med frivilligt arbejde inden for meget forskellige områder og af forskellige størrelser. Vi har for eksempel startet en lokal fodboldklub, bygget skralde stationer i landsbyen og startet en lille fabrik med sæbeproduktion, der i dag styres af lokale kvinder.

Sportsfestival

Se video fra dagen

Vi stræber på Zanzibar Højskolen efter at lave langsigtede holdbare samarbejdsprojekter. Dette betyder, at vi sjældent opstarter og afslutter et projekt, i løbet af det enkelte ophold. Man skal derfor som elev på højskoleopholdet og Hands on Zanzibar være forberedt på, at man ofte skal overtage et allerede eksisterende samarbejdsprojekt, tilføre sine egne ideer og til sidst levere det videre.
Vi tror nemlig på, at bæredygtige projekter skal følges helt til dørs og derfor ikke bare kan afsluttes fordi et hold skal hjem. Hvis man til gengæld satser på et langvarigt samarbejde og udvikling af ideer har man i sidste ende skabt ”lokal forankring”, hvilke vil få en langvarig positiv indflydelse på lokalsamfundet.

Uanset projekternes størrelse, varighed og tema, bliver de til i tæt dialog og samarbejde med de lokale kræfter i Paje. Nøgleordene er ideudveksling, udvikling og gensidig inspiration.
Det er vigtigt for os, at gode ideer ikke falder til jorden. Går man med en lille opfinder i maven, eller ser man ganske enkelt i løbet af sit ophold et behov, som ikke bliver opfyldt i Paje er der god plads til at prøve sine ideer af i samarbejde med skolens projektleder.

“Frivilligt arbejde er virkelig givenede. Det allerbedste er at komme tæt på en anden kultur på en mere ligeværdig måde.”

– Sandie, feb ’15

Lokale samarbejdsprojekter lige nu

Engelskundervisning

Zanzibar Højskolen og det tillæggende hotel har tilsammen omkring 40 personer ansat. De er, på den ene eller anden måde, dagligt i kontakt med engelsktalende personer. Frem for at ansætte engelsktalende personer udefra, fokusere vi på at give lokale fra Paje, job og udviklingsmuligheder. Derfor arbejder denne projektgruppe med at undervise ansatte i engelsk. Er du med i denne gruppe får du mulighed for at prøve kræfter med undervisning og du vil sørge for jobmuligheder til de lokale, hvilket de sætter enorm stor pris på. Vi kan heller ikke udelukke, at du vil få nye venner, der vil give dig et stort smil hver dag.

Ung til ung – Peer to peer

De fleste vesterlændinge på Zanzibar er turister. Unge i Paje får derfor nemt et skævt billede af hvordan ”wazungu” (hvide mennesker) lever og opfører sig. Peer to peer projektet er blevet oprettet i et forsøg på at bygge en kulturel bro mellem de lokale unge i Paje og eleverne fra Zanzibar Højskolen. Gruppen mødes ugenligt med unge fra Paje, hvor der udveksles erfaringer og fortælles historier mellem de forskellige kulturer. Dette kan dreje sig om alt fra kulturellekoder, sport eller madopskrifter. Det kan også være en filmaften eller måske en tur på den lokale bar, hvor der efterfølgende snakkes om oplevelsen. Generelt handler det om hvordan det er, at være ung i Afrika og Skandinavien.

Landsbybiograf

Få børn og unge på Zanzibar har prøvet at være i biografen. Den lokale landsby biograf er derfor blevet et kæmpe hit, der hver uge giver et sjovt og hyggeligt frirum til børnene i Paje, krydret med lærerige forfilm om f.eks. hygiejne eller børnene i Paje. Landsbybiografen har efterhånden fået et fast format, hvor der sættes storskærm og lyd op ved Hands on Zanzibar-huset i Paje.

Sportsgruppe

Der er intet som sport til at nedbryde kulturforskelle og give et frirum i dagligdagen. Sportsgruppen arbejder med sport for børn og unge i den lokale landsby. Måske du går med en indre sports-træner eller gode idéer til en sjov og spændende sportsbegivenhed eller turnering for børn og unge landsbyen. Så er det nu, at du kan komme på banen!

Legegruppe

Selvom lokalbefolkningen er fattige forhindrer det ikke børnene i Paje i at lege og være glade på trods af manglende legetøj og faciliteter. Projektets formål er at introducere danske og lokale lege og spil, som ikke kræver andet end lidt energi, godt humør og kreativitet. Man kan også undervise de lokale børn i f.eks. tandhygiejne og korrekt brug af tandbørste. Der i denne projektgruppe også mulighed for at udfolde sine kreative byggeevner. Vi har gennem tiderne blandt andet være med til at bygge legepladser, sportsbaner og skyggeområder på lokale skoler, så børnene kan lege midt på dagen.

Journalisterne

Dokumentation er en helt central del af alle samarbejdsprojekter. Journalisterne hjælper projektgrupperne med at beskrive projektforløb og laver artikler for at gøre opmærksom på problemstillinger relateret til projekterne og skolens arbejde. Vi ønsker gennem journalisterne at skabe et talerør hjemad for Afrika omkring problematikker, oplevelser og pudsige kulturelle forskelle.

”Tvivl aldrig på, at en lille gruppe betænksomme og engagerede mennesker kan forandre verden. I virkeligheden er de de eneste, der nogensinde har gjort det”

– Magaret Meade

Landbybiograf

Se eleverne gøre klar til filmaften